© Powered by SiteSpirit

 
newadres_logo.jpg


Workshop ‘Hefboom voor verandering’

De "ja-maars" positief ingezet!

De meesten van ons kennen de frustratie als we met goede ideeŽn bezig zijn. Dikwijls krijgen de 'doemdenkers' en 'zwarte hoeden' de overhand en wordt er vooral gewezen op de onmogelijkheid en onhaalbaarheid van zo'n 'prachtig' idee.

Als u die 'ja-maars' herkent dan kent u de paradox:
Een echt nieuw (innovatief) idee lijkt per definitie onmogelijk, anders zou het niet echt nieuw zijn!
Meestal gaan we die paradox als volgt uit de weg: we benoemen het probleem, we bedenken zoveel mogelijk ideeŽn en doen vervolgens wat we normaal gesproken ook al deden.

Wat zou helpen is een proces om dat kwetsbare innovatieve idee te onderzoeken en te koesteren.

In deze workshop van een dag krijgt u een creatief proces in 4 stappen aangereikt. Met de kaarten uit het Wack Pack van Roger Oech (ook als app!) volgen we het SHITE-proces (SEEHEAR-INVENT-TRY OUT- EXPERIENCE).

Het gebruik van Wack Pack in combinatie met het SHITE-proces zal bruikbare ideeŽn opleveren en verandering aantrekkelijk maken.

Programma-onderdelen:


1. Introductie
Alle neuzen dezelfde richting in?
Dat lijkt op marcheren, maar houden professionals van marcheren? Dan liever samen als een zwerm.

2. Hefboom en omslagpunten

We verkennen de 'kneedbare geest'. Gedachten veranderen voortdurend, vooral bij jonge mensen en totdat we dood gaan, kunnen we dit proces niet stoppen. Zo heeft Howard Gardner* een aantal cruciale dimensies geformuleerd die leiden tot een verandering in denken. Deze kunnen we gebruiken als checklist om je eigen mogelijkheden tot gedachteverandering te verkennen.

(* Vooral bekend van 'Meervoudige intelligenties')

3. Het creatieve proces

Verkenning van het SHITE-proces. Een creatief proces om vanuit een probleem (situation) tot een geformuleerde vraagstelling te komen. De vraagstelling daagt uit tot het bedenken van zoveel mogelijk ideeŽn. Deze ideeŽn leiden tot een plan van aanpak, waarin NOW, WOW en HOW-ideeen verwerkt zijn. En danÖ Op naar de implementatie.

4. The Wack Pack als creatieve tool

We leren werken met de kaarten van de Wack Pack. U maakt kennis met de veranderaar als Explorerer, the Artist, The Judge en the Warrior.

5. Afronding

Verkennen van toepassingsmogelijkheden in het onderwijs.

Data: in overleg te bepalen.

Plaats: Nader te bepalen

Uitvoering:
Hans Kokhuis & Piet Lemmen

Kosten: € 450,-
Incl. materiaal en verblijf

We kunnen deze workshop ook op maat maken voor uw organisatie. We denken dan bijvoorbeeld aan een studiedag voor een directieberaad. We kunnen de onderdelen ook integraal opnemen in een tweedaagse werkconferentie. In een bestaande groep krijgt het creatieve proces meteen vorm in ťťn of meerdere voorstellen die toegepast kunnen worden in uw organisatie.